perjantai 15. tammikuuta 2016

Turhake vai tarpeellinen? Vauvapesä

Äitiyteen kasvamiseen liittyy seikkailu tarvikeviidakossa. Lapsen hoito tuntuu olevan nykyaikana melkoista välineurheilua ja kaikkea on tarjolla, aivan kaikkeen. Osa on varmasti turhaa, mutta moni tavara auttaa selviytymään vauva-arjesta hieman paremmin tai ainakin helpottaa jättämään oman mielikuvituksen käyttämättä.

Kaikenlaisiin tarvikkeisiin ja vempaimiin on tullut törmättyä. Osan niistä itsekin hommanneena ajattelin kirjoitella tavaroista, jotka varmasti jakavat mielipiteitä tarpeellisuutensa suhteen. Yksi niistä on vauvapesä, eli babynest. Onko se mielestäsi turhake vai tarpeellinen?

Moni tekee tämän ruotsalaiskätilöiden kehittelemän vauvan "patjan" itse, mutta niitä saa myös kaupoista. Itse päädyin kuitenkin tilaamaan sen käsityönä tehtynä, valmiina. Olisin toki voinut etsiä netistä ohjeen ja valita kankaat ja ommella sen itse, mutta on tässä pari muutakin ompeluprojektia vaiheessa ja tulee varmaan olemaankin vielä pitkään, niin helpointa oli ulkoistaa, edes tämä homma.


Babynest on siis vauvalle tehty pesämäinen patja, jossa on korotetut pehmeät reunat. Sen sanotaan luovan vauvalle turvallisen olon. Reunoissa on kiristysnauhat säätöön. Pesä turvaa lasta esimerkiksi perhepedissä, mutta moni käyttää sitä myös ensimmäisinä kuukausina pinnasängyssä tukea antamaan tai vaunukopassa.

Meillä tämä oli alkuun sohvalla, jossa vauva köllötteli. Pian sitten siirsimme sen yläkertaan perhepetiin meidän väliin. Poju ei kuitenkaan viihtynyt siellä, koska laidat ovat sen verran korkeat pienelle, ettei hän nähnyt meitä. Nukkuu rauhallisesti vain, kun silmänsä avatessaan näkee jomman kumman vanhemmista. Ainakin silloin pienempänä. Päälle jyräämistä meidän perhepedissä ei tarvitse pelätä, sillä nukumme molemmat vaikka maailman tappiin asti samassa asennossa.

Eniten tämä pesä on ollut käytössä pinnasängyssä. Poitsu nukkuu siellä joskus päikkäreitä ja toisinaan alkuyön. Nukkuminen on levotonta ja isäntä liikkuu laidalta laidalle sätkien ilman tätä pesää. Pesän sisässä hän nukkuu rauhallisemmin. Meidän välissäkin poika hakeutuu selvästi jomman kumman tyynyn viereen, ilmeisesti hakien siitä turvallisuuden tunnetta. Samaa turvaa antaa tämä pesä. Pesä on tosin jo käymässä pieneksi, alapuolta ei pysty enää sitomaan kiinni, jotta jalat mahtuu olemaan. 

Babynest on siis tarpeellinen, mutta kovin vähäisellä käytöllä. Lisäksi käyttöikä on kovin lyhyt vauvan kasvaessa siitä nopeasti ulos, että olen erittäin onnellinen, etten menettänyt hermojani tämän tekemiseen vaan ostin valmiina.

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva kuvio. Mistä tilasit teidän vauvapesän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, tykkään itsekin noista kuoseista. Ne sai itse valita tekijän kankaista. Teetin tämän Decoree nimisellä yrityksellä, jolta voi tilata paljon muitakin vauvatarvikkeita facebookin sivuston kautta. Tämä on nyt myös myynnissä ;)

      Poista

Kerro oma juttusi