keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Montulla

Jokaisen Route 66 matkalaisen nähtävyyslistalla varmaankin on yksi ihan mahottoman iso kuoppa. Näin oli meidänkin, nimittäin tämä Meteor Crater pohjois Arizonassa. Kuoppa sijaitsee keskellä ei mitään, hyvin tasaisella alueella. Kuopalle menee yksi tie, nimeltänsä Meteor Crater Rd. Tietä ajaessa jo kaukaa huomaa, missä kuoppa on, koska meteori on kaivanut istelleen tilaa iskeytyessään maahan ja nostanut kumpareita reunoille.


Tällaisella tasaisella alueella..

..on tällainen outo näky.
Meteor Crater on yli 50 000 vuotta sitten maahan iskeytyneen meteorin jättämä jälki. Se on maailman yksi parhaiten säilyneistä meteorikraatereista. Mutta tämä ei ole kuitenkaan sen meteorin jälki, joka tuhosi dinosaurukset, se on hieman etelämpänä, Meksikossa. Meteorikraatereita on paljon muitakin, myös täällä Suomessa. 
Meteor Ckaterin visitor centerillä oli mahdollisuus tutustua aiheeseen liittyvään tieteeseen tarkemmin. Päällimmäisenä mieleeni jäi sieltä erityisesti se, että näitä vastaavia eri kokoisia on ympäri maailmaa ja se, että tämä kuoppa on hyvin hyvin pieni verrattuna kuun pinnalla oleviin kraatereihin. Kuulla kun ei ole ilmakehää hidastamassa kraatereiden iskuja.

On se niin iso, ettei meinaa mahtua edes kuvaan.

 Kraaterilla pääsee kiertelemään aika tuntuvalla sisäänpääsymaksulla vapaasti merkityillä alueilla, mutta siellä on mahdollisuus mennä myös opastetulle kierrokselle. Me valitsimme itsenäisesti hengailun. Huomasin kuitenkin, että opastetulla kierroksella olisi päässyt katselemaan kuoppaa myös merkityiden alueiden ulkopuolelta.



Tässä kohti matkaa tällä pariskunnalla
alkoi olla hääpäivä jo aika lähellä...

2 kommenttia:

  1. Just Friscon reissulla pohdittiin tuota Route 66 ja että sen läpi ajaminen olisi mielenkiintoista tai suorastaan legendaarista toteuttaa. Ja pohdittiin maisemia. :) Jännä monttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi tuota reissua! Ei muutaku suunnittelemaan ja toteuttamaan, vaikka isommalla karavaanilla. ;)

      Poista

Kerro oma juttusi