lauantai 6. huhtikuuta 2019

Kohti muovitonta elämää

Yksi uuden suuntani tarkoituksena on ollut vähentää muovin kulutusta ja joutumista luonnon rasitteeksi. Muovin kierrätyksestä onkin tullut luonnollinen osa arkeamme. Jyväskylässä ja asuinalueemme lähistöllä on mukavasti muovinkierrätyspisteitä ja niihin muovinjätteen vieminen onkin näppärää aina kauppareissujen ym. kulkemisten ohessa.

Kuva täältä
 
Muovin käytön vähentäminen ei ole kuitenkaan ollut niin helppoa kuin kuvittelin. Monet tuotteet on pakattu muoviin ja niitä ei voi ostaa irtomyynnistä, kuten esimerkiksi viinirypäleitä. Hedelmien ja vihannesten osto onnistuu kuitenkin suurelta osin pakkaamalla ne kestopusseihin. 
Näitä kestopussejakin on monenlaisia, jotkin käsityöntekijät tekevät perus-puuvillapussukoita. Ne ovat kuitenkin osoittautuneet ongelmallisiksi kaupoissa, joissa punnitus tapahtuu vasta kassalla. Kassahenkilöstö ei näe pussin läpi, mitä hedelmiä siellä on ja joutuu näin tekemään enemmän työtä tuotteen punnituksen eteen avatessaan pussin ja kurkistaessaan sisään. Itse olen ostanut s-ryhmän myymiä kestopusseja. Ne ovat läpinäkyviä ja niissä on näppärä paikka punnitustarralle. 
Mukana kuljettamiseen oppi yllättävän nopeasti. Otan kaapista kauppareissulle aina kestokassin mukaan, joten siitä vierestä lähtee myös hevi-pussit näppärästi. Repussa kuljetan aina kangaskassia satunnaisten pikkuostosten varalle. Näin olenkin voinut usein mm. vaatekaupassa kieltäytyä muovipussista.  



Kuulin myös hyvän taktiikan ostaa irtovihanneksia. Kerää kaikki vihannekset ja hedelmät samaan kangaskassiin ja kiinnittää kassin hihnaan kaikki punnitustarrat. Tässä tapauksessa vihannekset ja hedelmät punnitaan irtotuotteina erikseen, ennen kassiin laittoa. Ja tämäkin taktiikka toimii vain kaupoissa, joissa tuotteet punnitaan itse. 

Itseäni henkilökohtaisesti ärsyttää muoviin yksittäispakatut tuotteet. Amerikassa tässä ollaan menty aivan överipitkälle. Siellä jokainen kertakäyttöaterin, muki ja pilli on pakattu yksittäin omaan muoviinsa. Hygieenistä, joo.. mutta silti! Samaan törmäsin myös juuri matkallani Puolassa. 
Suomessa yksittäispakattuna muovissa kotonamme taitaa olla vain astianpesuainetabletit. Usein sekin olisi sulavaa materiaalia, mutta en halua senkään muovin muuttuvan luontoa rasittavaksi mikromuovijätteeksi, vaan otan kääreen tabletin päältä ja kierrätän muiden muoviroskien kanssa. Nykyisin käytössäni olevan Ecoverin pakkauksessakin mainitaan, että kääre tulee ottaa tabletin päältä ja kierrättää muovijätteissä.


Juuri tuo mikromuovi on maailmassa todella suuressa kasvussa kokoajan. Muovia päätyy luontoon ja meriin päivittäin liian suuria määriä. Eläimet syövät muovia, me syömme eläimiä ja niin edelleen.. Mikromuovia tungetaan myös kosmetiikkaan tehostamaan aineiden vaikutuksia. Esimerkiksi lyhyesti mainittuna eräiden kosteusvoiteiden teho mikromuovien avulla perustuu vain siihen, että kosteusaine menee ihosoluun ja muovikerroksen muodostuessa ihon pintaan estetään aineen haihtuminen ihosolusta, jolloin tulee illuusio, että iho on kuulas ja sileä. Emmekä tiedä miten nämä mikromuovit vaikuttavat meihin. Mutta voisin kuvitella, että ainakin mikromuovien hengittäminen on pitkällä tähtäimellä sama, kuin vetäisi muovipussin päähänsä.

Apulannan fanimukit on valmitettu kierrätysmuovista.

Itse olen tässä asiassa suhteellisen myöhäisherännäinen, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ilmeisesti teollisuudessakin aletaan vasta nyt havahtumaan tähän. Luin vasta faktan, että miltei miljoona muovipulloa ostetaan joka minuutti ja 91% niistä päätyy roskaksi luontoon. Eli vain 9% muovipulloista kierrätetään. Nyt on kuitenkin New Jerseyläinen firma kehittänyt Loopstoren, joka on zero-waste shopping system. Nerokas systeemi, jollaista toivoisin Suomeenkin. Loopstoresta voi ostaa haluansa tuotteen, sen käytettyä voi toimittaa tyhjät purkit takaisin Loopstorelle, jossa ne täytetään uudelleen, lähetetään takaisin ja samoista purkeista voi käyttää uuden satsin tuotteita. Yhteistyökumppaneinaan heillä on monia tuottajia kosmetiikan ja elintarvikkeiden saralta.

Suurin muovijätteen aiheuttaja maailmassa on kuitenkin tupakantumppi. Niitä on kaikkialla, maalla ja meressä. Lintuemot luulevat niitä ruuaksi ja syöttävät poikasilleen, jotka sitten tietenkin kunnon ravinnon puutteessa kuolevat nälkään. Onneksi en itse tätä jätettä maailmaan tuota. Mutta kuinka sen voisi vähentää maailmasta minimiin?

Mitä kaikkea sinä teet vähentääksesi muovijätettä? Vinkkejä muovittomaan elämään otetaan ilolla vastaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro oma juttusi