sunnuntai 30. elokuuta 2015

POD ja sen hoito

Kirjoittelin viime syksynä minua hurjasti kiusanneesta perioraalidermatiitistä, eli suunympärysihottumasta. Teksti on kovasti suosittu edelleen ja luetuin juttuni, joten ajattelin kirjoittaa asiasta lisää.

LÄÄKKEET:
Päädyin ratkaisuun olla käyttämättä lääkkeitä ihottuman hoidossa. Lueskelin paljon tarinoita netistä, joissa antibiootit olivat kyllä tehonneet nopeastikin, mutta ihottuma oli palannut pian takaisin kuurin loputtua. Lisäksi kyseiset lääkkeet ovat niin tujuja, ettei niitä voi käyttää raskauden tai imetyksen aikana, joten raskautta toivovana tällainen vaihtoehto ei tullut kysymykseenkään.

OMENAVIINIETIKKA:
Hoidin ihottumaani sekä sisäisesti että ulkoisesti omenaviinietiikalla (sisäisesti vain pari kertaa, hyi yök!). Ulkoisesti omenaviinietikkaa käytin siten, että laitoin sitä aivan pienen lorauksen pumpuliin, jolla sitten taputtelin ihottumaa varovasti. Etikasta nousee voimakkaita höyryjä, joten ihottuman puoleinen silmä on hyvä pitää kiinni. Etikka kirveli, mutta sai aikaan sen, että tulehdus näytti laantuvan ihottumassa ja iho alkoi työntää ulos valkoisena luiruna mönjää.. bakteereja? Alkuun puhdistin etikalla useammin, ehkä noin viisi kertaa päivässä. Pahimpien bakteerimönjien tultua ulos vähensin tahtia. 

MARSEILLESAIPPUA, SINKKIVOIDE JA MERISUOLA:
Pesin ihottumaa pari kertaa päivässä marseillesaippualla ja jätin kaikki voiteet ja meikit laittamatta kyseiselle alueelle. Ainut voide mitä käytin oli aikaisemmassakin tekstissäni mainitsemani sinkkivoide. Levitin sitä paksusti ihottuma-alueelle yön ajaksi. Toisinaan tein kasvohoidon merisuolalla. Eli simppelisti merisuolaa ja vettä, ihottuman päälle hetkeksi vaikuttamaan ja huolellinen pesu. 
Kokeilin myös Aloe vera-voidetta.. turha ostos.

MEIKKAUS:
Jos ihottuma oli pakko saada piiloon, niin meikkasin sen vain kevyesti hengittävällä mineraalimeikillä. Ihottuman aikana käytössäni oli Lorealin mineraalipuuteri. Myöhemmin hommasin sinkkiäkin sisältävän FLOW meikkipuuterin (iso peukku tälle). 

RUOKA:
Sisäisen puolen hoitona keskityin tarkemmin ruokavalioon. Huomasin, että sokerien ja viljojen vähentäminen helpotti. Myös alkoholin vähentäminen ja tarkempi huomiointi veden riittävään juontiin olivat varmasti apuna ihottuman kukistamisessa. 

MUUTA:
Stressillä oli varmasti vaikutusta myös ihottumaani. Pahimman työtilanteestani aiheutuneen stressin laannuttua ihokin alkoi voimaan paremmin. Lisäksi epäilen ihoni olleen niin huonona johtuen sisäilman aiheuttamasta altistumisesta. Syksyllä jouduin jäämään sisäilmamyrkkyjen ja niille vakavan altistumisen takia pois töistä, jonka jälkeen ihottuma levisi käsiin. Toki ihottumaani voi olla monta syytä, mutta luulen sen osittain ainakin johtuneen siitä, että iho työnsi itsestään ulos kehooni kertyneitä sisäilmamyrkkyjä.  

IHO NYT:
Vältän edelleen kosmetiikkaa. Käytän vain mineraalimeikkipohjaa. Ihoni ärtyy vielä tänäkin päivänä helposti paksusta meikistä, joten meikkivoiteet olen joutunut jättämään kokonaan pois. Huolehdin ihon puhtaudesta luonnonkosmetiikan ja herkälle iholle tarkoitettujen tuotteiden avulla. Jos ihoni osoittaa punoittumisen merkkejä, käytän siihen sinkkivoidetta tai pihkavoidetta. Pihkavoide on uusi lempparini, se auttaa aivan kaikkeen... itikanpuremiin, haavojen paranemiseen, ihottumaan, kutinaan, kovettumiin.. siis kaikkeen! Pihkavoidetta saa mm. luontaistuotekaupoista, mutta omani on sukulaisen itse tekemää. 

Toivottavasti tästä on apua muille PODin kanssa kamppaileville. 

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Ajattelin jakaa hieman myös omia kokemuksia perioraalidermatiitistä, tuttavallisemmin POD:ista. Noin kaksi kuukautta sitten sain itse tämän diagnoosin, vaikka olin kärsinyt ihottumasta jo 1,5v.. Arvelin silloin kyseessä olevan atooppinen ihottuma, ja testasinkin tuon reilun vuoden aikana kaikki erilaiset voiteet, meikit ja meikkaamattomuudet. Viimeinen niitti oli hydrocortisooni (paha virhe!) jonka takia marssin viimein (yleis)lääkärille.

    Lääkäri määräsi rosazol-voidetta ihottumaan, ja sanoi kirjoittamansa antibioottikuurin jos ei sillä ala iho parantua. Kuukauden käytön aikana rosazol voide kyllä omalla kohdalla auttoi, mutta ei parantanut ihottumaa kokonaan. Nyt olen viikon rasvaillut sinkkivoiteella (apteekista Zinkosal), ottanut sinkkiä myös sisäisesti sekä aloittanut myös omenaviinietikkakuurin. Kasvot/kevyen meikin pesen oliiviöljysaippualla tai perusrasva+musliiniliina-kombolla. Koputetaan puuta, mutta merkit näyttävät aika hyvältä - ihottuma alkaa parantua! :) Toisaalta etenkin iltaisin meinaa näkyä punoitusta ja näppylöitä, mutta päälle vain sinkkivoidetta ja tunnissa parissa ne ovat hävinneet.

    Pidetään siis peukkuja, että sama kehitys jatkuu. Halusin jakaa oman kokemukseni tähän, sillä olen myös itse saanut apua samoista keinoista mitä sinä. Tsemppiä kaikille tämän viheliään ongelman kanssa painijoille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuhannesti kun jaoit kokemuksesi! :)
      Toivottavasti näistä tarinoista on apua muille.

      Poista

Kerro oma juttusi