lauantai 19. tammikuuta 2019

Nukkumisesta ja nukkumattomuudesta

Löysin arkistoistani vielä tällaisen luonnoksen. Julkaisen senkin tässä kohtaa, ennen kuin uudet tuulet saavat puhaltaa. Uni on niin tärkeä asia, joten koen tämän julkaisunkin tärkeäksi.

Ennen lasta sitä ei oikeastaan edes käsittänyt kunnolla, miten tärkeää nukkuminen on. Nukkumattomuus ei ahdistanut kovinkaan paljoa, sillä vaikkapa viikolla huonosti nukutun yön jälkeen pystyi ajattelemaan, että otan päikkärit sitten töistä palattuani. Tai vaikkapa, että menen nukkumaan sitten seuraavan iltana hyvissä ajoin. 

Eikä minulla ennen lasta juuri ollutkaan vaikeuksia nukkumisen kanssa. 

Mutta nyt on toisin.. 
Toki vauva-aika oli tietenkin aivan oma lukunsa ja silloin nukkumisen kanssa sai kikkailla todenteolla. Opin muun muassa nukkumaan siten, että käteni pitää vieressäni nukkuvalle vauvalle kohoasentoa.



Sittemmin imetyksen ja imetyshormonien lakattua vaikuttamasta, erityisesti unen saanti on ollut iso ongelma. Sitä on haitannut levottomat jalat, jumissa olevat lihakset ja monet muut seikat. Huonosti nukkuva lapsi oli pitkään myös oma lisänsä tässä paketissa. 

Puolentoista vuoden huonolla nukkumisella kävi sitten lopulta niin, että väsymys vei voiton. Sain lääkäriltä reseptillä pitkäaikaisvaikutteista melatoniinia ja viikon sairaslomaa nukkumiseen. Sain myös paljon muita hyviä vinkkejä, jotka haluan nyt jakaa kaikille univaikeuksista kärsiville.

1. Makuuhuone
Huone, jossa nukutaan on vain nukkumiseen. Huoneen tulee olla viileä, pimeä ja rauhallinen. 

2. TV:n katselu
Ennen nukkumaan menoa ei kannata katsoa jännittäviä tv-ohjelmia, tuijotella puhelinta tai muuta kirkasta näyttöä. 
(Puhelimen käytön vähentäminen iltaisin on vaikuttanut selkeästi unen saantiini. Puhelimen pyrin pistämään pois klo20.)

3. Kofeiini
Kofeiinipitoisia juomia kannattaa välttää klo14.00 jälkeen. 
(Itse en enää uskalla keitellä perinteistä pikkukakkoskahviani.)

4. Liikunta
Raskasta liikuntaa ei tulisi harrastaa enää myöhään illalla. Sen sijaan kannattaa suosia vaikkapa meditaatiota, joogaa, venyttelyä ym. rauhoittavaa.

5. Muut nautintoaineet
Myös tupakka ja alkoholi sekä raskaat ja rasvaiset ruuat häiritsevät unta. 
(Joo.. burgeriateria iltapalana ei ollut hyvä idea.)

6. Rytmi ja rutiinit
Nukkumaan pitäisi mennä aina suunnilleen samaan aikaan. Nukkumaan mennessä tulisi noudattaa tuttuja rutiineja. Päiväunia olisi hyvä välttää.

7. Kun pääset sänkyyn
Älä murehdi asioita, selaa puhelinta tai katso telkkaria. Onhan sänkysi mukava ja tyyny hyvä? 
(Uuden sängyn osto tuli tarpeeseen!)

Unta ei kannata odotella puolta tuntia pidempään. Jos uni ei tule, pitäisi käydä vaikka lehteä lukemassa hetki. Tosin itse saatan pyöriä kaksikin tuntia, ennen kuin luovutan ja totean, että ilman melatoniinia uni ei tänään ole tullakseen. 


Melatoniinin kanssa olen itse todella varoivainen. Raskaus- ja imetysaikana sitä ei tietenkään voi käyttää. Mutta nyt kun voin, niin pyrin aina minimiannokseen. Nyt minulla on reseptivapaita pitkäaikaisvaikutteisia 1,9mg vahvuisia. Niistä nappaan puolikkaan tai 1/4 osan tarvittaessa. Tuo pitkäaikainen vaikutus on varmasti osaltaan helpottanut myös aamuyön heräilyihini. Ne olivat iso ongelma noin vuosi sitten, jolloin elimme aikaa, kun lapsi oppi nukkumaan ja minä en.

Nykyisin nukumme ihan hyvin, ottaen huomioon, että muksu tulee joka yö väliimme. Sitä toki ei pikkulapsen vanhempana saisi koskaan myöntää, koska karma kääntää tämän asian hyvin pian päälaelleen. Mutta pitkään on menty niin, että vain satunnaiset pissavahingot pitävät meitä hereillä. Toivomme tämän linjan jatkuvan.

Kauniita unia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro oma juttusi